7 Haziran 2010 Pazartesi

Tatile Çıkmadan Yapmanız Gereken On Şey


Yolculuğa hazırlanmak sinirlendirici bir deneyim haline gelebildiği için yolculuğunuzu dikkatli planlamak çok önemlidir. Aşağıda yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerden bazılarını bulacaksınız.

1. Tatil bütçenizi gözden geçirin;  Tatil bütçenizi gözden geçirirken, yaşanabilecek beklenmedik olumsuzluklara da yer vererek esnek davranmayı unutmayın. Bütçenizde 'süpriz' harcamalara yer vererek, yaşanabilecek stresi engelleyebilirsiniz.

2. Aşı olun;  Aşı olmak kadar , 'ne zaman' olduğunuz önemlidir. Aşının yan etkilerini ve süresini doktorunuza sorarak, aşı için doğru zamanı hesaplayabilirsiniz. Bu araştırmayı tatile çıkmadan bir kaç ay önce başlamak yerinde olacaktır. Tatildeyken kullanabileceğiniz bir  ilaç listesi  hazırayıp , acil durumda elinizin altında bulunduracağınız bir  ilaç çantası  hazırlayabilirsiniz. Önemli hastalığı olanlar , cüzdanlarında ve ceplerinde hastalıklarını belirtmek üzere yazılı bir not taşımalılar.

3. Bagajlarınızı olabildiğince hafif tutmayı çalışın; Tatile çıkarken yanınıza sadece gerekli malzemeleri alırsanız bu sizin hareket kapsitenizi arttırır ve gittiğiniz yerde rahatlıkla bulunabilecek araç ve gereçlerin (örneğin fotoraf makinesi için gerekli piller fazla fazla alınmamalı, gereksiz giysiler) alınmaması gerekir.

4.Özel görgü kuralları ve kanunları öğrenin; Bazı yörelerde iltifat olarak algılanan işaret, ses, giysi, söz ve mimik gibi unsurlar bazı yörelerde hakaret olarak algılanabilir ve bu durumun istenmeyen olayların başlangıçı olabilir, yani güzel birşey yapayım derken bu amacınızın tam tersi bir durum ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Özellikle kanun anlamında bilgi edinmeniz çok yararlı olabilir çünkü görgü kurallarına karşı aykırı hareket size sadece ydırganma olarak dönebilecekken kanunlara karşı hareket size çok daha ağır sonuçlar doğurabilir. Ülkemizde yemek yerken geğirme bir saygısızlık olarak algılanırken, Çin'de yemek yenirken geğirme o yemeğe karşı bir memnuniyet göstergesidir.

5.Pasaport gibi önemli belgelerin fotokopilerini onaylatarak saklayın; Bu kuralın size olumlu anlamda dönebilmesi için söz konusu fotokobilerin farklı yerlerde saklaması gerekir.

6.Yakınlarınıza iletişim bilgilerinizi verin (acil durumlar için); Evet herkes tatile gittiği zaman geride bırakmış olduğu hayat ile bağı koparmak ister ama öyle durumlar olabilir ki size o an için muhakkak ulaşılması gerekebilir işte bu gibi durumlar için bir otede iseniz o otelin telefonu, tatliniz bir dağ gezisi ise rehberinizin telefonunu verebilirsiniz. Telefon veya iletişim bilgilerini herkese değil sadece bir kişiye bırakarak ve o kişiye de sadece acil durumlarda bilgilendirilmek istediğinizi belirterek olası gereksiz rahatsız edilmelerden de kurtulabilirsiniz.

 7.Esnek tatil sigortası araştırın; Bu sizin sigorga sektörüne bakış acınıza göre şekillenebilir, ama bazı ülkeler bunu zorunlu bir kural olarak uygulamaktadır.

 8. Gideceğiniz yerin ulaşım sistemini öğrenin ve karayolu haritası edinin; Her yerin ulaşım sistem farklı olabileceğinden , ana noktaları önceden araştırarak gereksiz zaman harcamayı engelleyebilirsiniz. Özel arabanızla seyahat etme veya gittiğiniz yerde özel araç kiralama düşünceniz varsa karayolu haritası edinmek işinizi kolaylaştıracaktır.

9. Mevsimi araştırın; Gideceğiniz yerin genel mevsim özellikleri ile yetinmeyip süpriz hava durumlarına da hazırlıklı olunmalıdır.
 10.Seyahat dil rehberi edinin; Seyahat rehberinizi her zaman yanınızda bulunduramama olsalığına karşın ülkeyi terketmeden bazı önemli cümleleri öğrenmenizde fayda vardır.  Nereli olduğunuzu söylemeyi ve yardım istemeyi öğrenmekle başayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder