19 Haziran 2010 Cumartesi

Güneş Gözlügü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz, sadece şık görünümüne mi yoksa sadece sağlıklı oluşuna mı? Güneş gözlükleri bir lüks mü ihtiyaç mı? Güneş gözlükleri bir aksersuar mıdır? Sağlımız içinde güneş gözlükleri birer olmazsa olmaz mıdır?  Tüm bu sorulara net bir cevap aramak yerine bize hem yakışan hem sağlıklı bir güneş gözlüğü için dikkat etmemiz gerekenler için şunları söyleyebiliriz.


  • Güneş gözlüğü ultraviyole, mor ötesi ışınları engelleyici özelliğe sahip olmalı. 

  • Güneş gözlüklerinin sadece gözlerinize gelen direkt gelen ışınlar korumakla birlikte gözünüze her açıdan gelebilecek ışınları engelleyici özelliğe sahip olmalı. Başka bir değişle yüze tam oturan gözlükleri tercih edebilmeli ve herkesin yüz şekli farklı olduğundan buna göre gerekirse bir uzmandan yardımda istenebilir.

  • Numaralı gözlük kullanan kişilerin gözlük almadan önce muhakkak bir göz doktoru ile bu konuyu görüşmeli ve onun yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmeli.

  • Pratik bir bilgi verecek olursak güneş gözlüğünü alırken gözlüğü ışığa karşı tutup aşağı yukarı salladığınız takdirde camında dalgalanmalar meydana geliyorsa bu durum gözlük camının kaliteli olmadığını göstermektedir.

  • Gözlük takıldığında gözde bulanıklık oluşmamalı şayet oluşuyorsa camın kalitesiz olduğunu göstermektedir.

  • Güneş gözlükleride kendi içinde sınıflandırılır ve bu husus alırken satıcıya söylenmeli avcılık için farklı, şöförlük için ayrı, dağ sporları için ayrı ve günlük kullanım için farklı özelliklere sahip olabilirler ( Ama bu konuda şunu açıklamak isterim her aktivite için ayrı bir güneş gözlüğü alın demiyorum ama paranız çok ise alabilirsinizde :) benim söylemek istediğim bu hususlarında dikkate alınması gerektiğidir.)

  • Cam renkleri farklı tonlarda olmamalı aynı zamanda farklı renklerde de olmamalı.

  • Gözlük temizliğide çok önemlidir bu hem estetik görüntü hem de sağlık için çok önemlidir. Sağlık için önmi ise oluşan çatlaklardan dolayı gözlük fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyecektir ve sağlıklı diye düşündüğünüz gözlüğünüz size zarar verebileceğinden gözlük camlarınızı temizlemek için buna özel bezlerin kullanılması gerekmektedir.

  • Güneş gözlüğünü sadece bir aksesuar olarak görülmemeli hatta özellikle günümüzde güneş gözlükleri bir ihtiyaç haline gelmiştir ve bu husus göz ardı edilmemeli.

  • Bu konuda en az simit kadar kolay satılabilen güneş gözlüklerinin satışına daha fazla sınırlandırmalar ve denetimler getirilmelidir. Ama bizler bilinçli olursak sadece yetkili satıcılardan satın alındığı takdirde diğer sahte olanların satışı yapılamayacağından en etkili çözüm bizlerin elinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder